Text Box: Prezentare
Text Box: Produse
Fundal2Text Box: Descarcare
Fundal3Text Box: Servicii
Fundal4Text Box: Oferta de pret
Fundal5Text Box: Oferta de Pret
Fundal6Text Box: Noutati
Fundal7Text Box: MyImo
Fundal8

Utile...

My Soft

Text Box:  Informatica de gestiune pentru IMM-uri
MySoftCD

Copyright MySoft S.R.L. 2000  - 2016

   
 eGovernment – perspective si necesitati

      

 

Pe 30 septembrie 2009, IDC Romania a organizat un eveniment traditional dedicat solutiilor IT&C  pentru  guvernare si administratie publica.

 

Evenimentul a fost deschis si moderat de Doamna Mihaela Gorodcov, General Manager IDG Romania.

 

eGovernment

 

La eveniment au participat reprezentanti ai unor institutii publice cu responsabilitati in

e-guvernare,  specialisti IT din domeniul administratiei publice, reprezentanti ai unor institutii de cercetare IT.

 

Prezentarile au fost sustinute de  specialisti IT ai unor mari companii software recunoscute pe piata de solutii pentru eGovernment: Microsoft Romania, S&T Romania, ESRI Romania, ICI, InfoWorld. 

 

Din partea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, la eveniment  a participat Domnul Andrei Savulescu, director general al Directiei pentru Politici si Programe in Domeniul Societatii Informationale. Potrivit domniei sale, "Deocamdata, Romania se afla pe ultimul loc  din punctul de vedere al societatii informationale, dar Ministerul Comunicatiilor a identificat 600 de servicii electronice din care 300 vor fi implementate pana in 2012, iar pana la sfarsitul anului 2009, vor fi implementate 20 de servicii electronice recomandate si monitorizate de UE”.

 

Pentu inceput, s-a lansat portalul eRomania.

 

“Strategia actuala a MCSI privind proiectul e-Romania este transversala si creata dupa modelul Ungariei dar, va fi sustinuta de niste eforturi (investitii materiale) din partea fiecarui minister”, a declarat Domnul Andrei Savulescu.

 

Marturisesc ca mi-as fi dorit sa  aflu  lucruri mai concrete despre strategia MCSI referitoare la eGovernment in Romania: infra-structura si info-structura pentru eGuvernare, platforma care sa permita interoperabilitatea intre programele de guvernare pentru partajarea informatiilor si pentru tranzactiile de business, o infrastructura comuna referitoare la continut si la inregistrarea electronica (eRecord), preocupari pentru standaridizare si legiferare, modele de eGuvernare supuse dezbaterii publice, cursuri de pregatire de specialisti in domeniul de eGovernment.

 

In cadrul prezentarii “eRomania –structura informationala pentru procesul de eguvernare”, Doamna Dora Coardo sef departament E-learning in ICI, a afirmat ca portalul e-Romania lansat demonstrativ in vara acestui an,  a fost creat de "cinci-sase copii" din cadrul ICI, institut subordonat MCSI, iar "continutul a fost luat de pe diverse site-uri, de unde au gasit.”

 

Desi au fost blocate doua licitatii pentru  realizarea acestui portal si mai sunt 3 luni pana la sfarsitul anului 2009, reprezentantii MCSI sustin ca cele 20 de e-servicii promise in portal vor fi operationale la finele lui 2009.

 

In UE, exista preocupari si implementari de succes legate de eGovernment prezentate pe portalul epractice.eu realizat si administrat de Comisia Europeana si nu trebuie sa reinventam roata, ci suntem invitati sa invatam din experienta specialistilor in domeniul eGovernment din tarile membre UE.

 

Prezentarea “Interoperabilitate in lumea reala” sustinuta de Domnul Zoli Herczeg de la Microsoft Romania a fost extrem de interesanta si utila data fiind tema dezbaterilor : eGovernment– perspective si necesitati”,  dar concluzia acestuia “degeaba exista aplicatii ca e-Romania daca nu exista vointa in agentii si ministere pentru interoperabilitate intre servicii si solutii”, mi-a lasat un gust amar.

 

Timid, in cadrul dezbaterilor s-au mai reiterat nevoile stringente de servicii electronice cum ar fi raportarile financiare (cu adevarat electronice ) si renuntarea la suportul magnetic  (discheta) greu de gasit in configuratia sistemelor de calcul actuale, dar intre timp, reprezentantii ministerelor au parasit dezbaterile, grabiti sa rezolve lucruri mai importante.

 

Eu, in calitate de expert IT independent  al Comisiei Europene i-am incurajat pe furnizorii de solutii de eGovernment prezenti la eveniment sa participe la proiectele internationale cu finantare europeana, asigurandu-i ca proiectele depuse vor fi analizate obiectiv, impartial, cu profesionalism.

 

Adresa la care sunt publicate apelurile pentru depuneri de proiecte cu finantare europeana este

 

http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm

 

Si ca sa inchei pe un ton optimist, multumesc IDG Romania pentru organizarea acestui eveniment si sper ca Domna Mihaela Gorodcov sa organizeze si anul viitor un eveniment dedicat solutiilor de eGovernment, pentru ca sa mai facem un pas inainte.

 

      

       Gabriela Aronovici, 01.10.2009

       Tel. 4 021 3102261